Mikä on e-kirja?

Mikä on e-kirja?

E-kirja eli sähköinen kirja on digitaalinen versio perinteisestä painetusta kirjasta. Se on suunniteltu luettavaksi tietokoneelta, tablet-laitteilta, e-kirjojen lukulaitteilta tai älypuhelimilta. Kun fyysiset kirjat vaativat hyllytilaa ja ne voi tuntea painona käsissään, e-kirjat asuvat laitteen muistissa ja ovat käytettävissä milloin tahansa.

E-kirjojen historia ja suosion kasvu

E-kirjojen juuret voidaan jäljittää 1960- ja 1970-lukujen tietokoneinnovaatioihin. Kuitenkin vasta 2000-luvulla, kun lukulaitteet ja tablet-tietokoneet tulivat suositummiksi, e-kirjojen kulutus alkoi todella kasvaa.

Yksi suurimmista e-kirjojen eduista on niiden helppo saatavuus. Lukijat voivat ladata kirjoja mistä päin maailmaa tahansa, kunhan heillä on Internet-yhteys. Tämä on poistanut tarpeen käydä kirjakaupoissa tai odottaa tilauksia.

E-kirjat ilmaiseksi

Internetin myötä on syntynyt monia sivustoja ja palveluita, jotka tarjoavat e-kirjoja ilmaiseksi. Monet näistä kirjoista ovat vanhempia teoksia, joiden tekijänoikeudet ovat rauenneet. Kuitenkin, on myös monia nykyaikaisia kirjoittajia, jotka tarjoavat teoksensa ilmaiseksi saadakseen näkyvyyttä ja palautetta lukijoilta.

Sähköisen kirjan ominaisuudet ja edut

Ekirjat tarjoavat monia etuja verrattuna perinteisiin painettuihin kirjoihin:

  1. Tilansäästö: Yhdellä laitteella voi olla satoja tai tuhansia kirjoja.
  2. Hakutoiminto: E-kirjoista voi hakea tiettyä sanaa tai lausetta.
  3. Fontin koon säätö: Lukija voi muuttaa fontin kokoa mielensä mukaan.
  4. Ympäristöystävällisyys: Vähemmän paperia käytetään, mikä vähentää puiden kaatamista.
  5. Kustannustehokkuus: Monet e-kirjat ovat halvempia kuin niiden painetut versiot.

Miten e-kirja eroaa äänikirjasta?

E-kirja on tekstipohjainen ja vaatii aktiivista lukemista, kun taas äänikirja on äänitallenne, jonka voi kuunnella. Äänikirjat ovat suosittuja henkilöille, jotka haluavat nauttia kirjasta esimerkiksi ajon aikana tai muissa tilanteissa, joissa lukeminen ei ole mahdollista.

Miten E-kirjaa luetaan?

E-kirjan lukemiseen voi käyttää erityistä e-kirjojen lukulaitetta, kuten Kindleä, tai yleisiä mobiililaitteita, kuten tabletteja ja älypuhelimia. Eri laitteille on saatavilla sovelluksia, jotka on suunniteltu e-kirjojen lukemiseen, ja ne usein tarjoavat monia toimintoja, kuten merkintöjen tekemistä, sivujen korostamista ja tekstin zoomausta.

Mistä ladata E-kirjoja?

E-kirjoja voi ladata monilta verkkokaupoilta, kuten Amazon, Google Play Books ja Apple iBooks. On myös sivustoja, kuten Project Gutenberg, joka tarjoaa ilmaisia e-kirjoja, joiden tekijänoikeudet ovat vanhentuneet.

Miten lainaa E-kirja?

Useimmat kirjastot tarjoavat nyt e-kirjojen lainaamista. Tämä vaatii usein erityisen sovelluksen, kuten OverDrive tai Libby, ja kirjastokortin. E-kirjan lainaaminen on samanlaista kuin fyysisen kirjan lainaaminen, mutta kun laina-aika päättyy, kirja katoaa automaattisesti laitteelta, joten myöhästymismaksuja ei ole.

Voiko E-kirjaa kuunnella?

Jotkut e-kirjat tulevat lukutoiminnolla, joka muuntaa tekstin puheeksi. Tämä ei kuitenkaan ole sama kuin äänikirja, joka on yleensä ammattimaisesti luettu. Jos e-kirja ei sisällä lukutoimintoa, on olemassa sovelluksia, jotka voivat muuntaa tekstin puheeksi, mutta laatu saattaa vaihdella.

Yhteenvetona, e-kirjat tarjoavat monia etuja perinteisiin kirjoihin verrattuna, kuten helppokäyttöisyys, kustannustehokkuus ja ympäristöystävällisyys. Niiden avulla kirjallisuuden nauttiminen on mahdollista monissa eri ympäristöissä ja tilanteissa.

Lue myös nämä