Tekijä

Adlibris:
4.7/5

Rakastetun kirjailijan Enni Mustosen uusin romaani ”Tekijä” on vaikuttava ja innoittava tarina, joka kietoo lukijan sivuilleen. Teos vie lukijan 1960-luvun kuohuvaan maailmaan ja seuraa Vienan matkaa Amerikasta takaisin juurilleen Leppävaaran vanhaan huvilaan.

Juoni ja hahmot

Viena on palannut Amerikan-vuosien jälkeen kotimaahansa, jossa suvun naiset totuttelevat elämään jälleen yhdessä. Haasteena on löytää työpaikka Vienalle, mutta ratkaisu löytyy yllättävältä taholta. Teräsrouva Armi Ratia, joka pyrkii valloittamaan Yhdysvaltain markkinoita puuvillakoltuillaan, tarjoaa Vienalle tilaisuuden. Tarmokas Viena liittyy naisjoukkoon, jonka uskollisuuden ja työn varaan Ratia rakentaa omaa imperiumiaan.

Elämä ei ole kuitenkaan vain työtä. Viena pyörii kulttuuriradikaalien joukossa ja Lapualaisoopperan kulisseissa, ja lopulta hänen on uskallettava noudattaa Ida-mummansa esimerkkiä. Näin hänestäkin tulee oman elämänsä tekijä.Aikakauden kuvaus

Aikakauden kuvaus

Kirja tuo 1960-luvun elävästi lukijan eteen. Mustonen kuvaa hienosti ajan ilmapiiriä ja yhteiskunnallisia muutoksia. Hän osoittaa, kuinka yksilön rohkeus ja uskallus voivat muuttaa elämän suuntaa, vaikka yhteiskunnalliset normit ja sukupuoliroolit olivat tuolloin tiukat.

”Tekijä” tarjoaa myös kiinnostavan näkökulman suomalaisen designin ja kulttuurin historiaan. Armi Ratian hahmo ja hänen Marimekko-imperiuminsa ovat teoksessa keskeisessä roolissa. Mustonen tuo esille taiteen ja kulttuurin merkityksen 1960-luvun yhteiskunnallisessa liikehdinnässä.

Yhteenveto

Enni Mustosen ”Tekijä” on voimakas ja inspiroiva kertomus naisen matkasta omaksi itsekseen. Vienan tarina on sekä henkilökohtainen että universaali, sillä se koskettaa teemoja, joita monet naiset ovat kohdanneet läpi historian: rohkeutta seurata omaa polkuaan, haastaa normeja ja rakentaa omaa elämäänsä.

Mustonen on taitava kertoja, joka saa lukijan uppoutumaan tarinaan ja eläytymään päähenkilön kokemuksiin. Kirja tarjoaa myös herkullisen kurkistuksen suomalaisen designin historiaan ja 1960-luvun yhteiskunnallisiin mullistuksiin. Tämä kirja on ehdottomasti lukemisen arvoinen!

Saata pitää myös näistä