Vuoden 2016 myydyin ei-fiktiivinen kirja

Myydyimpien ei – fiktiivisten kirjojen listalta löytyy hyvin monta nimeä, mutta vain yksi on hallinnut Top -listoja heti julkaisustaan lähtien aina vuoteen 2016 asti. Tämä on Bill O´Reillyn ja Martin Dugardin yhdessä kirjoittaman Killing Reagan: The Violent Assault That Changed a Presidency. Kirja kertoo Yhdysvaltojen presidentin Ronald Reaganin murhayrityksestä vuonna 1981. Kirja pääsi myös Amazonin parhaiten myytyjen kirjojen listalle sijalle kuusi. Tälle listalle laskettiin kirjat kaikista genreistä.

best-of-nonfiction-leadKirja yksi on viiden kirjan Killing – sarjasta, johon kuuluu myös esimerkiksi Killing Kennedy, Killing Jesus sekä Killing Lincoln. Kirja julkaistiin syyskuun lopulla vuonna 2015 ja se on ollut The New York Timesin myydyimpien kirjojen listalla useita kertoja.

Kirja on saanut sekaisen vastaanoton ja siinä käytettyjä historiallisia faktoja ja olettamuksia on kritisoitu paljon. Historiallista fakta tietoa on kirjan sisältämistä tapahtumista ja ajoista saatavilla kaikille paljon ja näiden tietojen käyttäminen hiukan erilaisissa ja mahdollisesti totuutta väärentävissä kuvauksissa on saanut historiaan perehtyneet lukijat varuilleen. Kirjailijat itse ovat kuitenkin vahvasti kirjan takana ja vakuuttavat kaiken tiedon oikeaksi. Erityisesti O´Reillyllä on huomattava kokemus Reaganin historiaa koskien, hän on kirjoittanut miehestä useita artikkeleita sekä kirjoja ja pitänyt luentoja esimerkiksi Eureka koulussa presidenttiin liittyen.

Osa kriitikoista on taas ylistänyt kirjan kirjoitustyyliä ja tapaa tuoda esille historian merkittäviä hetkiä uudesta näkökulmasta. Kirjan totuudenmukaisuus jää kuitenkin vielä kyseenalaiseksi ja jokainen lukija joutuu seulomaan kirjan lävitse pitäen tämän mielessä.

Ensimmäisen viikon aikana kirjoja myytiin 112 000 kappaletta, eikä tähän ole laskettu mukaan netissä myytäviä e – kirjoja. Koko Killing – sarja on myynyt yhteensä 6.8 miljoonaa kopiota, joten vain aika näyttää kuinka paljon kirjasarjan uusin osa tule määrää nostamaan. Osasta kirjoista on myös suunnitteilla elokuvia, esimerkiksi Killing Jesus -elokuvaversio oli korkeimmalle rankattu National Geographic Channel -tv-kanavat lähetyksistä, koko kanavan historiassa.

Suomeen useimmat maailmalla suositut kirjat tulevat myöhässä, eikä Killing Reagan ole poikkeus. Innokkaimmat lukijat voivat ostaa teoksen englannin kielellä tai odottaa ja toivoa kirjan mahdollista suomentamista myöhemmin.