Voiko kirja – arvosteluilla tienata rahaa?

Moni lukuharrastuksen harjoittajista unelmoi työkseen kirjojen arvostelusta. Kirjoja lukee jo vapaa – aikana jatkuvasti, miksei sillä samalla tienaisi? Mielipiteen eli arvostelun laittaminen nettiin ei vaadi paljoa, internet yhteys riittää. On kuitenkin hyvin eri asia jos tästä halutaan tienata palkkaa, varsinkin jos sillä halutaan tulla pääsääntöisesti toimeen. Kirjojen hankkiminen voi viedä pienoisen määrän pääomaa varsinkiCan the book - critiques earn moneyn alussa, jos arvosteluja haluaa kirjoittaa jatkuvasti. Tämän takia on hyvä hankkia kokemusta ja nimeä jo ennestään tutuilla kirjoilla jotta myöhemmin kirjat saisi kustantamoilta valmiiksi.

Alla on lista erilaisista askelista, joiden avulla tie maksetun kirja – arvostelijan maailmaan voi aueta.

  • Kirjoita kirja – arvosteluja ilmaisille sivustoille

Lukuisat sivustot mahdollistavat yleisön arvostelujen julkaisemisen maksutta lukijoiden saataville. Jos kokemusta kirjoittamisesta tai muusta kirjallisuuteen liittyvästä työstä ei löydy, tai jos arvostelujen kirjoittaminen on uutta, kannattaa aloittaa näiltä sivuilta. Ne antavat kirjoittajalle mahdollisuuden saada palautetta arvosteluista ja kehittää omaa kirjoitustyyliään. Erityisesti alkuun on tärkeää saada arvostelujen kirjoittamine rutinoitumaan. Ilmaiset sivustot tarjoavat myös arvostelijalle näkyvyyttä ja lisää portfolioon tuotteita.

  • Oman blogin tai sivun ylläpito.

Tämä on ensimmäinen askel mistä voi alkaa saamaan rahaa jo ennen virallisten töiden saamista. Blogeja ja sivustoja voi luoda ilmaisesti tai hyvin edullisesti eli kulut menevät vieläkin vain kirjojen ostoon. Omaa sivua voi myös markkinoida eri kustantamoille, ilmaisten kirjojen toivossa. Koska sivuja on netissä lukemattomia määriä, on hyvä että alkuun on hiukan tunnettavuutta ilmaisilla arvostelu sivuilla. Jos oman blogin tai sivuston kävijämäärät saadaan korkealle alkavat pelkästään ne yksinään tuottaa erilaisista lähteistä hiukan pääomaa. Mainokset ja ilmaistuotteet ovat esimerkkejä näistä.

Oman blogin kirjoittaminen on hauskaa ja antaa sinulle mahdollisuuden harjoitella kirjoittamista turvallisessa ympäristössä, jossa päätät itse, mitä julkaiset. Kirja-arvostelujen kirjoittamisen lomassa saatat kuitenkin kaivata pieniä inspiroivia taukoja, jolloin vierailu esimerkiksi Lucky Nugget -sivustolla voi viedä ajatukset hetkeksi muualle. Kirjoittaminen on luovaa työtä, minkä vuoksi on tärkeää pitää välillä taukoa ja antaa ajatusten levähtää.

  • Ota yhteys lehtiin tai muihin maksullisiin kirja – arvostelu töihin.

Maksettuja arvostelu töitä löytyy esimerkiksi sanomalehdistä ja erilaisten freelancer keikkojen muodossa. Kun arvosteluja on jo julkaistu esimerkiksi ilmaisilla nettisivuilla tai omissa blogeissa, voi nämä kasata CV:ksi joka lähetetään mahdollisille työnantajille. Jos arvostelija on saanut näkyvyyttä ja kuuluvuutta jo enemmän, voivat kustantamot ja erilaiset sanomalehdet tilata henkilöltä arvosteluja tiettyä kirjaa kohtaan, maksua vastaan tietenkin.