Suosituimmat kirja – arvosteluiden kohteet.

Kirjojen arvosteleminen voi olla vaativaa työtä ja laadukkaan kirja – arvostelun tekeminen ei ole helppoa tai yksinkertaista. Kirja – arvostelun tekijöitä löytyy useita ja jokaisella on omat suosikkinsa sen suhteen, millaisia kirjoja haluaa arvostella.

Kriitikoiden valinta

BookKirja – arvostelujen ammattilaiset haluavat usein arvosteltavaksi uusimpia ja kohutuimpia kirjoja. Ne kirjat jotka ovat saavuttaneet jo suuren suosion tai joita on palkittu arvostetuilla palkinnoilla, pääsevät herkemmin kriitikkojen pöydälle. Sama koskee niitä uusia kirjoja, jotka ovat kuuluisan kirjailijan tekemiä tai joilla on jo isompi kohu ja huomio takanaan. Syitä tälle kriitikoiden suosimiselle on useita. Yksi syy on se, että arvostelemalla kohuttuja ja uusia kirjoja kriitikko saa itselleen lisää näkyvyyttä ja nimeä. Kun tuhannet ihmiset etsivät tietoa suositusta kirjasta on näkyvyys saavutettu helpommin, kuin pienen ja helposti unohtuvan kirjan arvostelun avulla. Toinen merkittävä syy on työnantajan yrityksen kävijälukujen nostaminen ja suosion ylläpitäminen.

Esimerkiksi sanomalehdissä työskentelevien kriitikoiden on otettava myös lehden lukijakunta huomioon. Kirjoiksi on valittava sellaisia teoksia joista lukijat voisivat olla kiinnostuneita, eikä esimerkiksi lastenkirjojen arvosteleminen yrityslehdessä ole usein kannattavaa. Jos kukaan ei lue lehden tekemiä kirja – arvosteluja saa kriitikko usein etsiä itselleen uuden ammatin. Kohuttujen kirjojen arvostelu tuo myös uutta asiakaskuntaa työnantajalle ja tämä puolestaan varmistaa kriitikon työpaikan pysyvyyden.

Lukijoiden ja ei – ammattilaisten valinta

Yksittäiset henkilöt ja ei – ammattimaisesti kirja – arvosteluja tekevät lukijat keskittävät enemmän huomiota myös uusiin, vähemmän uutisoituihin kirjoihin. Uuden kirjailijan ensiteoksen pääsy markkinoille voi olla haastavaa, vaikka kirja olisi kuinka hyvä tahansa. Yleisön arvostelut ovat mainio keino saada lisää näkyvyyttä ja esimerkiksi monet kirja blogit arvostelevat myös huonosti tunnettuja kirjoja. Lukijoille tämä mahdollistaa laajemman kirjon kun etsitään mieleistä uutta lukukokemusta.

Usein nämä yksittäiset arvostelijat suosivat myös sitä genreä joka on heille tutuin. Työkseen arvosteluja tekevien kriitikoiden on pystyttävä arvostelemaan monen eri genren kirjoja, mutta kun raha ja työnantaja otetaan kuvioista pois voi kriitikko perehtyä tiettyyn kirjailun alaan paremmin. Näin saadaan myös laadukkaampaa vertailua kyseisen kirjan ja sen genren muiden kirjojen välillä