Mitkä kirjat saavat parhaat arvostelut

Lukemattomia määriä kirjoja arvostellaan joka päivä ja näitä on luettavissa eri sanomalehdissä ja internet sivuilla. Arvosteluja löytyy negatiivisista, kirjan täysin lyttäävistä, aina positiivisiin, kirjoja ylistäviin arvosteluihin. Se periaate millä kirjaa arvostellaan, vaihtelee kriitikon sekä julkaisupaikan mukaan, eikä esimerkiksi kirjailijan tule ottaa kaikkia arvosteluja tosissaan. Millaiset kirjat sitten saavat parhaimmat arvostelut?

Ammatti kriitikot arvostelevat kirjaa maksua vastaan esimerkiksi sanomalehdissä ja erilaisilla virallisilla nettisivuilla. Yleensä kriitikot keskittyvät jo valmiiksi suosittuihin ja suurien myyntilukujen omaaviin kirjoihin tai kirjoihin jotka tulevat palkituilta ja tunnetuilta kirjailijoilta. Näissä itse kirjan laatu ei välttämättä ole arvostelun aiheena, vaan aikaisemmalla maineella päästään pitkälle. Kriitikot myös arvostelevat positiivisesti niitä kirjoja, joita uskovat työnantajan sivuston, tai sanomalehden lukijoiden arvostavan. Ammattilaiset osaavat kuitenkin muita kriitikoita paremmin arvioida kirjan kirjoitustyylin laatua ja mahdollisia heikkoja puolia jotka tulevat vaikuttamaan myyntilukuihin.

Yleisö ja lukuharrastuksesta nauttivat henkilöt voivat arvostella kirjoja esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, nettisivuilla, verkkokaupoissa, ryhmissä ja yhteisöissä sekäWhich books are best reviews omilla kotisivuillaan. Nämä arvostelut ovat yleensä puolueettomia ja kertovat sen yksilön mielipiteen tiettyyn kirjaan. Koska mitään erityisempiä kriteereitä ei arvostelun jättämiselle ole, eivät kaikki arvostelut ole laadultaan korkealuokkaisia. Toisaalta tämä kertoo puhtaasti sen lukijan kokemuksen kyseistä kirjaa koskien.

Jokaisen kirjan on silti täytettävä tiettyjä vaatimuksia jotta se voidaan laskea hyväksi kirjaksi. Ensinnäkin sen on sovittava luokkansa genreen eikä se saa muistuttaa liikaa muita tyylin kirjoja. Kirjoitusasun ja kirjoitustyylin on oltava sujuvaa ja nautittavaa ja tarinan on tempaistava lukija mukaansa aina alusta loppuratkaisuun asti. Tietokirjoissa ja muissa faktapohjaisissa teoksissa on ensiarvoisen tärkeää että tieto on totuudenmukaista ja tarkastettu riittävän monesta luotettavasta lähteestä. Jos kyseessä on tarina johon kuuluu henkilöitä, on näiden oltava vakuuttavia, uskottavia ja helposti samaistuttavia jotta ne pitävät lukijan kiinnostusta yllä.

Hyvin kirjoitetun kirjan tunnistaa selvästi kun verrataan huonompilaatuiseen ja kirjoituksen laadulla on suuri merkitys lukijamäärään. Vaikka rikosromaanit eivät olisikaan lukijalle mieleinen genre, voi hyvin kirjoitettu kirja saada tämän kokeilemaan uutta lajia ja uppoamaan sen syövereihin.