Miksi pitäisi lukea kirja – arvosteluja ennen kirjan ostamista?

book - the reviewsKirja – arvosteluita kohtaan on useita eri mielipiteitä. Joidenkin mielestä kirja – arvostelut säästävät aikaa sopivan kirjan löytämisessä. Toisten mielestä arvostelujen lukeminen on ajan haaskausta koska ne kertovat vain kriitikoiden mielipiteet, jotka saattavat erota lukijan mielipiteestä suuresti.

Kirja – arvosteluja kannattaa lukea jos löytää sivuston jonka kriitikoiden kanssa on samaa mieltä kirjoista. Esimerkiksi tietyn sanomalehden lukijat nauttivat kyseisen sanomalehden lukemisesta ja on hyvin mahdollista että sanomalehti valitsee arvioitavaksi sellaisia kirjoja, josta ajattelee lukijoidensa pitävän.

Toinen vaihtoehto on etsiä sellainen kriitikko, joka on antanut paljon positiivista palautetta niille kirjoille mistä lukija on tykännyt ja mitkä hän on jo lukenut. Tämä osoittaa että kriitikolla ja lukijalla on todennäköisesti sama maku kirjallisuuden suhteen ja kriitikon kirja – arvosteluihin voi luottaa suhteellisen suoraan.

Vaihtoehtona on myös isojen vapaan kirja – arvostelun sivujen, kuten Amazonin, käyttäminen. Näillä sivuilla voi kuka vain tehdä arvostelun ja kirjan saama tähtimäärä määräytyy sen mukaan, mikä on arvostelujen kokonaisuus. Jos kirja on saanut tuhansia pelkästään negatiivisia kommentteja, erityisesti kirjoituksen laadun vuoksi, voi sen hankkiminen kirjahyllyyn olla turhaa. Sama toimii myös toisinpäin, jos kirjalla on lukemattomia positiivisia arvostelua, uskaltaa sen hankkia herkemmin.

Jos taas lukijan maku on huomattavasti muiden mausta poikkeavaa, kannattaa valita niitä kirjoja, jotka ovat saaneet huonomman arvostelun omituisen rakenteensa vuoksi.

Oli mielipide kirja – arvosteluista mikä tahansa, kukaan ei voi väittää ettei niistä olisi hyötyä suurimmalle osalle lukijoista. Ne helpottavat uusien kirjojen löytämistä ja voivat jopa johdattaa sellaisten genrejen alueelle mikä lukijalle ei olisi aikaisemmin tullut mieleenkään. Vapaan kirja – arvostelun sivustot tuovat myös esille vähemmän tunnettuja kirjallisuuden teoksia luoden kirjojen valinnasta ja määrästä laajempaa.

Arvosteluja ei kuitenkaan ole koskaan pakko lukea, eikä niiden mielipiteitä tarvitse ottaa tosissaan. Jos lukija kannattaa tiettyä kirjasarjaa tai tietyn kirjailijan aikaisempia teoksia, voi hän hankkia ne vaikka arvostelut olisivatkin lytänneet ne täysin maahan. Arvosteluja kannattaakin käyttää, mutta mukana on pidettävä oma järki ja omaa kirjallisuuden mieltymystä täytyy kunnioittaa, yleisön paineesta huolimatta.