Kuinka saada itse julkaistu kirja-arvosteluun?

Jos oman kirjan on päätynyt julkaisemaan itse, täytyy ensin säästää kopioita arvostelijoille. Tämän jälkeen tulee seurata seuraavia askelia:

1. Tärkeimpien kirja-arvostelijoiden listaaminen
Vaikka suurien ja kuuluisien lehtien palkkalistoilla olevat arvostetut arvostelijat tuovat aina eniten näkyvyyttä, on hyvin harvinaista että ne lukisivat itse julkaistuja kirjoja. Esimerkiksi Iltalehti julkaisee jatkuvasti varsinkin suomalaisten kirjailijoiden kirja-arvosteluja, mutta näiden joukkoon voi olla haastava päästä, mutta jos onni potkaisee, on tuhannet uudet lukijat tavoitettavissa. Samalla esillä on myös lukijoiden äänestämiä suosikkeja, jotka ovat nousseet heti kansan suosioon. Tuntemattoman kirjailijan kannattaa kuitenkin alkuun keskittyä paikallisiin lehtiin ja lähialueen lehtiin, jolloin voidaan myös mainostaa kirjailijan paikkakuntalaisuutta. Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota myös nettilehtiin, sillä ne tavoittavat yhtä lailla lukijakuntaa.

contact information2. Kerää yhteystiedot
Kun lista on valmis ja siihen on lisätty kaikki ne arvostelijat, jotka tuovat kirjalle lisää näkyvyyttä ja todennäköisesti jopa vaivautuvat sen lukemaan, on aika hankkia tarpeelliset osoitteet. Sähköposti tai postiosoite kelpaa hyvin ja useimmat sanomalehdet tarjoavat sähköpostin ihan sillä, että toimistoon soitetaan ja kysytään. Tämä tietenkin vaatii kirjailijalta itseltään hiukan vaivaa, mutta sitä on oltava valmis näkemään, jotta kirja menestyy.

3. Lisää lähetykseen esittely
Kirjan kopion lisäksi pakettiin tai sähköpostiin on hyvä lisätä myös lyhyt esittely, josta selviää esimerkiksi julkaisupaikan nimi, kirjan numero, sivumäärä, hinta ja muut tilaustiedot, kuten nettisivu, jossa kirja on tarjolla. Lisäksi siinä tulisi olla lyhyt kuvaus kirjaan ja hyvin usein tämä kuvaus voikin olla julkaisussa mukana, eli siihen kannattaa käyttää aikaa. Puhdas, kantaa ottamaton kuvaus kirjasta on aina paras, eikä sitä tulisi kirjoittaa ensimmäisessä persoonassa.

4. Odota
Odottavan aika on pitkä ja varsinkin kun osa arvostelijoista ei tule koskaan arvosteluja kirjoittamaan, voi tämä turhauttaa kirjailijaa. Joillain voi mennä myös kuukausia, tai vuosia, ennen kuin kirja arvostellaan. Ennen arvostelun julkaisemista siitä lähetetään kirjailijalle kopio, ja positiivisen arvostelun sattuessa kohdalle, voidaan arvostelijan lauseita käyttää kirjan mainostamisessa. Kärsivällisyys tulee kuitenkin tarpeeseen, sillä arvostelijoiden perään ei kannata lähteä soittelemaan, todennäköisesti vastaus jokaiseen kysymykseen tulee olemaan ei.