Ketkä lukevat kirja-arvosteluja?

Jos oma kirja on julkaistu, lähettää julkaisija sen yleensä arvostelijoille ja positiivisten arvostelujen aikana korkataan usein samppanja. Negatiiviset arvostelut taas saavat harmaita hiuksia aikaan. Arvosteluja kannattaa kuitenkin itse lukea, sillä niistä saa korvaamattomia vinkkejä siihen, kuinka tulla paremmaksi kirjoittajaksi. Kirja-arvosteluilla on myös laaja vaikutus siihen, kuinka kirja menestyy ja mistä kaikkialta se löytyy luettavaksi.

Alla olevaan listaan on koottu ne tahot ja henkilöt, jotka tulevat kirjailijan lisäksi lukemaan arvosteluja:

1. Muut kirjailijat
Varsinkin saman genren kirjailijat tulevat lukemaan muiden kirjailijoiden tuotoksista tehtyjä kirja-arvosteluja ja tietenkin tätä kannattaa itsekin tehdä. Näin saadaan selville mikä on tällä hetkellä suosittua ja kuinka kovaa kilpailu on. Usein tunnelma on kuitenkin positiivinen kirjailijoiden kesken, sillä hyvistä arvosteluista iloitaan ja negatiivisista tunnetaan sympatiaa, onhan jokainen ollut joskus samassa tilanteessa.

2. Mahdolliset lukijat
Tietenkin eniten arvosteluja lukevat potentiaaliset lukijat eli ne henkilöt jotka ovat genrestä kiinnostuneet ja haluavat löytää uuden lukemisen arvoisen kirjan. Kirja-arvostelut voivat olla tehokas keino saada kirjalle näkyvyyttä, sillä esimerkiksi arvostetuimpien kriitikkojen suosikit ovat aina esillä isoissa lehdissä ja erilaisilla nettisivuilla. Esimerkiksi The Guardian lehti listaa vuoden odotetuimpia kirjoja sivustolleen ja sadat tuhannet lukijat jonottavat niitä jo ennen kuin kirjaa on edes julkaistu.

Publishing3. Julkaisijat
Oma julkaisija tulee lukemaan kirjan arvostelut saadakseen niistä palautetta. Tämä auttaa myös julkaisijaa tietämään, oliko oma vaisto oikeassa ja kannattiko kirja julkaista. Samalla voidaan päättää, kuinka paljon kirjan markkinointiin panostetaan tai jatketaanko saman kirjailijan kirjojen julkaisemista.

4. Kirjaston henkilökunta
Ne henkilöt, jotka vastaavat uusien kirjojen hankkimisesta kirjastoissa, ovat tiukkojen budjettien säätelemät. Lukemalla kirja-arvosteluja he saavat selville helposti mitä kirjoja kannattaa kirjastoon tilata, mikä on trendikästä tällä hetkellä ja mikä vetäisi lisää porukkaa kirjaston asiakkaiksi.

5. Kirjamyyjät
Kaikkiin kirjakauppoihin hankitaan jatkuvasti uusia kirjoja ja tietenkin niiden on oltava kuuminta kamaa. Uusia julkaisuja ja trendejä seurataan silmä kovana ja tässä on korvaamattomana apuna arvostelujen lukeminen. Koska hyllytilaa on rajallisesti ja tarkoitus on kasvattaa myyntiä, valitaan jokainen kirja hyvin tarkkaan, eikä turhia tuotoksia oteta nurkkiin pölyttymään.

6. Opettajat ja kouluttajat
Koulutukseen kuuluu aina automaattisesti kirjojen lukeminen ja tämän takia opettajien täytyy pysyä ajan tasalla siinä, mitkä kirjat omille opiskelijoille sopivat parhaiten ja mitä kannattaa suositella.