Kirjojen arvostelijaksi voi tulla monella eri keinolla. Osalla on taustallaan kirjallisuuden alan koulutusta, osa on itsekin kirjailija ja osa arvostelijoista on henkilöitä jotka pitävät mielipiteidensä ilmaisusta.

Nettiin vapaasti tehtävät kirja-arvostelut voivat avata ovia palkallisen työn saamiseen kirja -arvostelijana. Esimerkiksi Amazonin asiakkaat äänestävät parhaimmat kirja-arvostelijat sen perusteella, kenen arvosteluista on ollut eniten hyötyä. Näin kuka tahansa arvostelija voi saada huomiota ja arvostusta ilman työtehtävää isossa sanomalehdessä tai suosituissa kirjojen arvostelu sivustoissa.

Arvosteluja voi kirjoittaa myös omassa blogissa tai omilla kotisivuilla, mutta helpoiten lukijat löytävät tiensä sivustolle jos arvosteluja on jo muissa sivustoissa, kuten Amazonissa. Sivusto toimii samalla myös kätevänä portfoliona jos myöhemmin harrastus arvostelija haluaa tehdä tästä ammatin. Sivustoa voi myös mainostaa kirjailijoille tai kustantamoille jotka haluavat tuotteitaan arvosteltaviksi. Näin arvostelija voi saada maksuttomia kirjoja, eikä kirjojen hankkimiseen vaadita enää suurempia kustannuksia.

Kun kirja – arvostelusta haluaa palkkaa, on päästävä maksullisiin töihin esimerkiksi nettisivuille tai sanomalehdille. Näiden arvostelijoilla on usein pitkä kokemus kirja – arvosteluista, kirjojen kirjoittamisesta tai muusta kirjoitustyötä. Tähän voi kuulua esimerkiksi artikkelien tai blogien kirjoittaminen aikaisemmin. Freelancerin hommia on netissä ja sanomalehdissä tarjolla jonkin verran ja nämä antavat arvostelijalle arvokasta lisäystä portfolioon.

Book reviewerKirjan arvostelija voi siis periaatteessa olla kuka vain. Koska alalla on paljon enemmän tekijöitä kuin maksavia paikkoja, tekevät suurin osa arvostelijoista työtään maksutta. Tämä ei aina tarkoita etteivät arvostelut olisi lukemisen arvoisia, mutta arvostelijan työhistoriaan kannattaa myös perehtyä ennen siihen luottamista. Mitä isommasta ja luotetummasta arvostelu sivustosta tai lehdestä on kyse, sitä varmemmin arvostelijalla on taustallaan paljon kokemusta.

Kokemus tuo mukanaan laadukasta kirjoitustyyliä ja laajemman näkökulman kirjan arvosteluun, jolloin arvostelun sisältö on lukijalle arvokkaampaa. Vasta aloittavilla arvostelijoilla ei välttämättä ole kaikista kirjallisuuden genreistä laajaa käsitystä, jolloin näiden on hyvä keskittyä siihen alueeseen, mistä lukukokemuksia löytyy eniten. Pelkästään mielipiteen ilmaiseminen ei riitä, vaan arvosteluissa on tehtävä pohjatyötä ja myös arvostelun ulkoasu on oltava miellyttävää.

Parhaat arvostelijat kehittävät itseään jatkuvasti, lukemalla uusia kirjoja, laajentamalla tietämystään eri genreistä ja parantamalla kirjoitustaitojaan. Ammattilaisen jälki näkyy hauskana ja hyödyllisenä arvosteluna jonka pohjalta kirjan ostaminen tai ostamatta jättäminen on helppoa.