Eri tapoja kirjoittaa kirja – arvosteluja

Kirja – arvosteluja löytyy lukemattomia useimmista, erityisesti suosituista kirjoista ja jokainen niistä on kirjoitettu hiukan erilaisella tyylillä. Kriitikko jättää aina oman jälkensä teokseensa ja tämä näkyy myös arvosteluissa. Se kuinka suosittu kriitikosta tulee kirja – arvostelujen perusteella, riippuu siitä minkälaisia kirja – arvosteluja hän tekee ja kenelle. Alla on esimerkkkejä siitä mitä kannattaa ottaa arvostelun kirjoittamisessa huomioon.

Arvostelun jälwrite a book reviewkeen vaikuttaa suuresti kriitikon valitsema kirjoitustyyli. Tämän voi toteuttaa esimerkiksi humoristisesti tai pelkästään kuivalla fakta tekstillä. Valinta on ainoastaan kriitikon kädessä ja valittu kirjoitustyyli voi tehdä arvostelusta täysin erilaisen, kuin mitä se toisella kirjoitustyylillä olisi.

Kriitikon on myös huomioitava se, minkä genren kirjaa hän arvostelee.

Sanasto on huomioitava esimerkiksi lasten kirjoja arvostellessa ja scifi kirjoissa lukijat arvostavat oikean termistön käyttöä. Mitä paremmin genren tuntee sitä laadukkaampia arvosteluja siitä voi tehdä. On myös otettava huomioon että kirjojen kirjoitustyyli vaihtelee myös genren mukaan suuresti eikä esimerkiksi tieteiskirjan kirja – arvostelua kannata kirjoittaa erityisen humoristisella tavalla.

Kirja – arvostelu on kirjoitusta siinä missä kirjakin ja tämäkin on suunnattu lukijoille. Lukijakunta ja sen ominaisuudet on siis oltava selvillä ennen arvostelun kirjoittamista, ovatko nämä kenties perheenäitejä jotka etsivät yhteistä luettavaa lapsille, onko kirja tieteisteos jonka lukijat arvostavat tarkkuutta ja faktaa vai onko kirja ehkä puutarhanhoito – opas josta hyötyvät erilaiset lukijaryhmät? Kun lukijaryhmä tiedetään, on arvostelusta helpompi muokata heille sopiva ja lisätä siihen niitä tietoja mitä he etsivät ja arvostavat.

Kirja – arvostelun voi siis tehdä lukuisilla eri tavoilla mutta kaikki yllä olevat kohdat on hyvä ottaa huomioon laadukkaan arvostelun aikaansaamiseksi. On myös hyvä tarkastella muiden kriitikkojen töitä ja saada niistä mahdollista innoitusta omaan työhön. Kriitikoista ei tule suosittuja turhaan vaan heillä täytyy olla vankka kokemus ja ammattitaito takanaan. Erityisesti aloittava kirja – arvostelija voi saada korvaamattomia ja kullan arvoisia vinkkejä kokeneilta konkareilta ja samalla löytää ja määritellä paremmin omaa sisäistä kriitikkoaan.

Onkin tärkeää, että vähitellen kriitikko oppii tuntemaan itselleen vahvat genret ja kirjoitustyylit ja hyödyntää näitä lukijoille tarkoitetuissa arvosteluissa.